Прес-реліз про вражаючу подію обсягом 100 гігабайт: чому медіа не звертають уваги на піар-фахівців та як вирішити цю проблему.

Від моменту виникнення медіа-сфери журналісти і піарники стали невід’ємними супутниками, наче інь і янь. Ми постійно ведемо інформаційний пінг-понг, але зрештою так і не можемо досягти рівноваги. То забуваємо згадати про важливі досягнення співрозмовника, то прес-реліз випадково опиняється у спамі.

Нові дані про стосунки між українськими медіа-професіоналами та комунікаційними фахівцями надає нещодавнє опитування, яке комунікаційна агенція UK Comms представила нашим партнерам з "Медіамейкера". Дослідження охопило такі відомі медіа, як BBC Україна, CNN, Hromadske, "Суспільне", NV, "24 канал", "РБК Україна", Forbes та інші провідні українські ЗМІ. Проте точна кількість респондентів, які надали свої відповіді, не була зазначена.

Битва екстрасенсів у медійному стилі

Перейдімо одразу до найцікавішого для нас із Антоніною. А саме - до тригерів, що змушують нашого брата/сестру відвертати носа від тих чи тих піар-запитів на пошті.

Ось які дії повинен вжити кожен комунікаційник, якщо бажає, щоб його новина залишилася поза увагою медіа:

"Відправляти прес-релізи з наміром розміщення, навіть не намагаючись 'продати' свою інформацію журналістам без стандартних формулювань."

Розповсюдити ідентичний прес-реліз серед 10500 різних медіа, що охоплюють теми політики, економіки та рукоділля. Усі адресати повинні бути обов'язково вказані в копії повідомлення.

Не слід покладатися на екстрасенсорні здібності журналістів; якщо їм знадобляться від вас пояснення чи додаткові коментарі, краще бути готовим до цього. Залишати свої робочі контактні дані в листі — це ознака слабкості.

* Додавайте до розсилок файли у форматах Word або PDF, адже наразі 2007 рік, а хмарні сервіси та Google Docs поки що не доступні. Бажано, щоб ці файли мали об'єм кілька терабайтів і завантажувалися з неймовірною швидкістю.

* Використовувати у прес-релізах терміни на кшталт "незвичайні події", "зворушливі історії", "вражаючі досягнення" та інші емоційно насичені, але позбавлені конкретики вирази.

* Не відповідати на листи журналістів. Ніколи. Така у вас робота.

Зображення створене за допомогою штучного інтелекту. Ніхто з журналістів або фахівців з піару не постраждав.

У цьому дослідженні представлено безліч статистичних даних. На перший погляд, це можуть бути прості цифри, але вони говорять неймовірно багато!

Згідно з результатами опитування, більшість медійних професіоналів (35,8%) використовують лише 10-20% матеріалів, які надходять від піар спеціалістів. Водночас 40% респондентів зазначили, що отримують публікації від комунікаційників щоденно. Цікаво, що 60,4% учасників опитування вважають, що їм було б достатньо отримувати такі розсилки раз на тиждень.

Ви здивуєтеся, але (майже) ніхто ні на кого в таких ситуаціях не ображається. Бо як інакше пояснити те, що 80% опитаних представників ЗМІ вважають комунікаційників своїми партнерами?

Скрін із сайту "Медіамейкер"

Здається, що зацікавлення у співпраці існує, тепер лише потрібно вдосконалити її. Це вже у наших спільних інтересах. Тож давайте цінувати і поважати фахівців з комунікацій. Так чи інакше, ми працюємо над однією справою, хоч і з різних сторін медійного фронту.

Отже, ми чекаємо на "дзеркальне" дослідження, яке покаже, як піарники ставляться до роботи журналістів. Адже, чесно кажучи, і ви, і ми з Антоніною – це ще ті фрукти.